Image

Cardiologie

Cardiologisch onderzoek

Wie?

Voor een algemeen onderzoek van uw hond of kat kan u steeds bij al onze dierenartsen terecht. Ieder van hen verdiept zich in een specifiek veld binnen de diergeneeskunde. Dierenarts Gregory Van den Noortgate is onze dierenarts die zich voornamelijk toelegt op de diagnostiek en de behandeling van de hart- en longaandoeningen bij honden en katten.  Zo behaalde Gregory als eerste (en enige) Vlaamse dierenarts in 2023 het diploma van ‘European Master in Small Animal Veterinary Medicine – Cardiology’. 

Wat?

Het hart kan op verschillende manieren onderzocht worden. Allereerst is er het lichamelijk onderzoek, waarbij het dier zonder al te veel ingewikkelde apparatuur onderzocht wordt. Tijdens dit lichamelijk onderzoek wordt er voornamelijk aandacht besteedt aan de beoordeling van de slijmvliezen, de femorale pols (hartslag die voelbaar is in de liezen), de hart- en longgeluiden, het ritme van het hart en een palpatie van de buikorganen. De manier waarop een patiënt ademt geeft ons ook belangrijke informatie over de locatie van het probleem.

Naast het lichamelijk onderzoek, wordt er ook gebruik gemaakt van meer gespecialiseerde apparatuur om hart- en longpatiënten verder te kunnen onderzoeken:

Echocardiografie:

Een echografisch onderzoek van het hart is dé belangrijkste beeldvormingstechniek om hartpatiënten te gaan onderzoeken. Dit toestel kan de verschillende anatomische structuren van het hart in beeld brengen. Zo kunnen we de kamers en boezems goed zien bewegen, alsook de vier hartkleppen met hun klepbladen en draadjes waarmee ze vast worden gehouden. Speciale software zorgt er dan weer voor dat we de bloedstromen in het hart kunnen beoordelen (kleuren Doppler). Ook de snelheid waarmee het bloed vooruit beweegt (spectrale Doppler) en de hartspier beweegt (tissue Doppler), kunnen we meten. Dit alles levert zeer veel informatie op over de werking van de verschillende kleppen en de sterkte van de hartspier om zo tot een correcte diagnose te komen. Tijdens een echografie ligt uw dier op een verhoogde tafel en worden er 3 klemmetjes aan de poten gehangen. Hij/zij zal ook steeds een beetje geschoren worden in de oksels om contact tussen de sonde en de huid te optimaliseren. Voor de echocardiografie maken we momenteel gebruik van een Vivid E95 toestel van General Electric, wat hét beste toestel is in België voor een cardiologisch onderzoek van uw hond of kat.

Radiografie:

Een röntgentoestel is een machine waarmee we dwars door het lichaam kunnen kijken. Door het verschil in hardheid van de verschillende structuren in het lichaam, kan de grootte en de vorm van deze organen in beeld gebracht worden. Voor hartpatiënten wordt het vooral gebruikt om de grootte van het hart te kunnen meten, tekenen van hartfalen (vocht op de longen) op te sporen en om longziektes uit te sluiten. Voor dieren met longaandoeningen of dieren die hoesten is de techniek van radiografie essentieel.

Elektrocardiografie:

Met behulp van geleidende klemmetjes en kabels aan de vier poten, kan een elektrocardiograaf de elektrische signalen die in het hart worden opgewekt, in beeld brengen. Dit toestel wordt vooral gebruikt om hartritmestoornissen te onderzoeken. Er wordt vooral gekeken naar het type van het hartritme en naar de groottes van de verschillende complexen. Deze kunnen te hoog, te laag, te breed of te kort zijn.

Bloedonderzoek:

In het bloed kunnen we waardevolle informatie bekomen over de werking van het hart. Zo kunnen verschillende standaard parameters (bvb. rode bloeccellen, nierwaarden, …) afwijkend zijn. Daarnaast zijn er specifieke parameters voor hartziektes (oa. NT-proBNP, troponine I) die ons informatie kunnen geven over de ergheid van bepaalde ziektes. Ook zijn er genetische testen voor sommige kattenrassen (Ragdoll, Maine Coon, Sfynx) beschikbaar om genetische afwijkingen op te sporen in bepaalde families. 

Computer tomografie:

Met deze beeldvormingstechniek kan een heel gedetailleerde driedimensionele reconstructie gemaakt worden van het hart, de luchtwegen en alle bloedvaten. Deze techniek wordt vooral toegepast bij aangeboren hartafwijkingen en bij patiënten met chronische luchtwegproblemen. Een algemene verdoving is noodzakelijk om een CT-scan uit te voeren.

Angiografie:

Met behulp van een katheter tot in het hart wordt er een contrastvloeistof ingespoten in de linker of de rechter kamers. Door middel van fluoroscopie kan deze vloeistof gevolgd worden om de stroming van bloed doorheen de kamers, door de kleppen en in de bloedvaten te volgen. Ook deze techniek wordt vooral toegepast bij patiënten met aangeboren afwijkingen, vooral diegene die zich buiten het hart bevinden. Een algemene verdoving is noodzakelijk voor een angiografie. 

Waarom?

Er zijn meerdere redenen waarom een volledig onderzoek van het hart nodig kan zijn. Hieronder een klein overzicht:

     • Bijgeruis vastgesteld op klinisch onderzoek bij de dierenarts

     • Hartritmestoornissen

     • Zwaktes of flauwvallen

     • Hoesten

     • Moeilijke of snelle ademhaling

     • Chronische koorts

     • Vochtopstapeling in buik/onderhuid

     • Vergroot hart, vastgesteld op radiografie

Waar?

Zowel in onze praktijk in Kortenberg als in Leuven kan een volledig hartonderzoek gebeuren. In beide praktijken beschikken we over alle nodige apparatuur. CT-scans, angiografie en een direct bloedonderzoek kunnen enkel doorgaan in onze praktijk te Kortenberg. In Zaventem zijn hartonderzoeken (voorlopig) niet mogelijk. 

Wanneer?

Een volledig hartonderzoek incl. echocardiografie is mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Indien u wordt doorverwezen door uw dierenarts, raden wij u aan om de nodige documentatie mee te brengen (bloedresultaten, verwijsbrief) of al door te laten sturen door uw eigen dierenarts. Het werkt het prettigst als u steeds met 2 personen kan komen wanneer u komt voor een hartonderzoek. Op die manier kunnen 2 vertrouwde gezichten de hond of kat vasthouden, dit zorgt voor minder stress tijdens de onderzoeken.