Image

Oncologie

Oncologie

Tumoren komen zowel bij honden als katten regelmatig voor en dan vooral op oudere leeftijd. Heeft u bij uw dier een bolletje of gezwel opgemerkt, dan is het zeker de moeite om dit te laten controleren.

Wanneer bij uw dier een tumor wordt vastgesteld, is dit natuurlijk geen fijn nieuws en even schrikken. De vaststelling en behandeling van tumoren bij huisdieren verschilt op een aantal vlakken met deze in de humane geneeskunde.

Eerst en vooral moeten we natuurlijk een juiste diagnose hebben, d.w.z gaat het over een tumoraal proces of niet, is dit proces goed- of kwaadaardig en waar bevindt zich de tumor(en) overal in het lichaam van het dier. Hiervoor kunnen bepaalde onderzoeken nodig zijn, zoals een bloedonderzoek, radiografie├źn van de borstkas, echografie van de buik, CT-scan, puncties van nodules of lymfeknopen, (endoscopische) bioptname etc.


Daarna kunnen we in overleg met u kiezen voor de beste therapie voor uw huisdier. Dit kan gaan van het geven van ondersteunende medicatie, een chirurgische behandeling, radiatietherapie en/of chemotherapie. Radiatietherapie kunnen wij (momenteel) niet aanbieden in onze praktijk.
Moest u vragen hebben i.v.m. de verdere onderzoeken of behandeling van uw huisdier hieromtrent, kan u ons telefonisch of via mail contacteren.