Heb je een spoed buiten onze openingsuren? Bel naar onze dierenarts van wacht: +32 2 899 60 66
Image

Stomatologie

Stomatologie bij Huisdieren

Stomatologie gaat over de diagnostiek en behandeling van aandoeningen in de mond- en het kaakgebied. Tandvleesaandoeningen en gebitsproblemen komen vaak voor bij honden en katten. Maar liefst 80% van de huisdieren heeft last van gebitsproblemen. Deze problemen kunnen gepaard met klachten zoals:

  • Slechte adem
  • Pijn in de mond
  • Moeite met eten
  • Vermageren
  • Overmatig kwijlen
  • Prikkelbaarheid

Hoe wordt tandsteen gevormd?

Tandsteen ontstaat door de ophoping van tandplak. Dit gebeurt als volgt:

  1. Speeksel vormt een film op het tandoppervlak. De film bestaat uit voedingsresten en bacteriën.
  2. Bepaalde bacteriën hechten zich aan deze film en trekken nog meer bacteriën aan.
  3. Deze bacteriën vormen tandplak.
  4. Door afzetting van calcium kan tanplak verkalken tot tandsteen.

💡 Tandplak kan weggepoetst worden. Tandsteen kan enkel mechanisch verwijderd worden.  Preventie is dus cruciaal!

Waarom is tandplak/tandsteen een probleem?

De bacteriën in tandplak/tandsteen veroorzaken een ontstekingsreactie van het tandvlees, dat we gingivitis noemen. Als de ontsteking niet wordt behandeld, door bijvoorbeeld te poetsen, kan deze steeds erger worden en meer in de diepte gaan en leiden tot parodontitis. Bij parodontitis krijg je een ontsteking van het parodontium (= de structuren die zorgen voor de aanhechting van de tand) waardoor tanden los kunnen komen te staan. Dit laatste kan zeer pijnlijk zijn. In erge gevallen kunnen er abcessen ontstaan thv de wortel van de tand en deze kunnen zelf openbreken naar de neus toe.

Tandbehandeling

Een tandbehandeling bestaat uit meerdere zaken:

  • Nakijken van het aantal tanden en de occlusie van de tanden. Staan alle tanden waar ze moeten staan en passen de 2 kaakhelften mooi opeen.
  • Detartratie: Tandsteen kan niet weggepoets worden en moet mechanisch worden verwijderd met behulp van een ultrasoon apparaat.
  • Intra-oraal onderzoek: Eens de tanden proper zijn worden alle tanden nog eens goed bekeken en onderzocht. Er wordt met een sonde gevoeld of er pockets aanwezig zijn. Dit zijn te diepe ruimtes tussen het tandvlees en de tandwortel of het bot. Ook wordt er gekeken of er ruimte is tussen de wortels van de tanden, of er fracturen zijn, resorptieletsels, cariës,…
  • In onze praktijk maken we digitale foto’s van de tanden om beter te beoordelen of er aantasting is van de tand of het bot rond de tand en wat de juiste behandeling is.
  • Op basis van het intra-oraal onderzoek en de digitale radiografieën wordt de beste behandeling bepaald. Indien een tand te fel aangetast is door parodontitis is extractie vaak de beste oplossing om pijn bij het dier te verhelpen.
  • Polijsten: Na het reinigen van de tanden worden ze gepolijst voor een gladder oppervlak, zodat tandsteen zich minder snel opnieuw vormt.

📌 Een tandbehandeling gebeurt altijd onder algemene verdoving.

Na de behandeling ontvangt u een nazorgbrief met uitleg over de uitgevoerde behandelingen en eventuele vervolgzorg. Dit kan onder andere bestaan uit pijnstillers, antibiotica en preventieve maatregelen om tandsteen in de toekomst te voorkomen.

Preventie van tandsteen

Tandplak kan op verschillende manieren worden voorkomen. Hier zijn de belangrijkste tips voor een gezond gebit:

Tanden Poetsen

  • Dagelijks poetsen van de tanden van uw huisdier voorkomt de opbouw van tandplak en daarmee tandsteen.
  • ❗ Zodra tandsteen is gevormd, kan dit niet meer weggepoetst worden.

Voeding

  • Droge voeding en grote, harde brokken dragen bij aan de preventie van tandsteen.
  • Het kauwen op de brokken schraapt tandplak van de tanden, waardoor de kans op tandsteen kleiner wordt.
  • Er zijn ook speciale brokken met een structuur die extra helpt bij het reinigen van de tanden.

Kauwsticks en Kauwstrips

  • Kauwsticks en kauwstrips kunnen ook de opbouw van tandplak verminderen.
  • Ze bevatten vaak enzymen die tandplak verzachten en deels verwijderen tijdens het kauwen.
  • In onze praktijk gebruiken we bijvoorbeeld Orozyme kauwsticks, die hard genoeg zijn om goed op te kauwen en enzymen bevatten die reeds gevormd tandplak verzwakken zodat het loskomt.
  • We bieden ook kauwstrips aan – platte, langwerpige stukken die makkelijker zijn voor honden met minder tanden of kauwproblemen.

⚠️ Let op: Kauwsticks en kauwstrips zijn vooral geschikt voor honden, aangezien katten hier meestal niet op kauwen.

Let op: Als u uw dier op andere zaken wilt laten kauwen, moet u minimaal een afdruk kunnen maken met uw vingernagel in het materiaal. Indien dit niet mogelijk is, is het kauwmateriaal te hard en kan de hond zijn tanden hierop breken.

Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kunt u de gezondheid van het gebit van uw huisdier op lange termijn behouden!

Hoe leer ik mijn hond of kat tandenpoetsen?

  • Routine: Honden en katten houden van routine. Zoek een vast tijdstip uit in het verloop van de dag waarop je telkens de tanden gaat poetsen, bv voor het slapen gaan. Dit zorgt er ook voor dat het tanden poetsen niet vergeten wordt
  • Massage van de wang: Zorg ervoor dat het dier gedurende 1 à 2 minuten bij jou blijft zitten of staan en geef een massage aan de wangen. Dit vinden ze meestal best aangenaam. Koppel eventueel ook een beloning aan deze handeling dat hij/zij enkel op dit moment krijgt.
  • Massage van de lippen. Wanneer het dier na enkele dagen stap 2 goed toelaat, kan je van de wang naar de lippen gaan. Voor katten is dit soms wat moeilijker aangezien je de snorharen af en toe aanraakt.
  • Tanden aanraken: Wanneer het aanraken en masseren van de buitenkant goed lukt, kan je de lip opheffen en starten met het aanraken van de tanden. Je kan hierbij ook al wat poetsbewegingen maken met de vingers.
  • Poetsdoekjes (optioneel): Als mogelijke tussenstap kan je poetsen met poetsdoekjes die je zeer fijn rond de vinger kan binden (bv Plaqtiv+ doekjes). Deze hebben een iets ruwere structuur dan de vinger waardoor ze meer tandplak verwijderen en bevatten producten die tandplak losmaakt en helpt voorkomen.
  • Tandpasta introduceren: Gebruik steeds tandpasta specifiek voor hond en kat met een lekker smaakje. Humane tandpasta bevat fluoride, wat giftig is voor hen.
  • Tandenpoetsen met een tandenborstel: Er bestaan speciale tandenborstels voor dieren maar een zachte babytandenborstel kan ook prima werken. Houdt de borstel in een hoek van 30 graden en probeer alle tanden af te gaan. In het begin wordt enkel op de buitenzijde van de tanden gefocust. Indien het dier zeer comfortabel is met tandenpoetsen kan er worden overgeschakeld naar een speciale tandenborstel van bv petosan die ook de binnekant van de tanden poets.

Neem voldoende tijd voor al de stappen. Te snel willen gaan heeft vaak een negatief effect.

Veel succes!

Voor en na detartratie

Dentale RX normaal onderkaak kat, dentale RX met parodontitis thv M1, dentale RX met resorptieletsels en wortelresten