Heb je een spoed buiten onze openingsuren? Bel naar onze dierenarts van wacht: +32 2 899 60 66
Image

Interne geneeskunde

Interne geneeskunde bij honden en katten

Interne geneeskunde is een specialisatie binnen de diergeneeskunde die zich richt op het opsporen, diagnosticeren en behandelen van aandoeningen aan de interne organen van honden en katten. Dit omvat een breed scala aan ziekten, zoals lever- en nieraandoeningen, hormonale stoornissen (bijvoorbeeld diabetes en schildklierproblemen) en maag-darmklachten. Omdat deze aandoeningen vaak meerdere lichaamsfuncties kunnen beïnvloeden, vereist de behandeling vaak een integrale aanpak en samenwerking met andere vakgebieden binnen de diergeneeskunde, zoals chirurgie, cardiologie, en neurologie.

Opwerking

Een zorgvuldige en grondige diagnose is van essentieel belang bij de behandeling van interne aandoeningen.

  • Dit begint met een uitgebreide anamnese: een gesprek met de eigenaar waarin we samen de klachten en het verloop van de ziekte in kaart brengen.
  • Vervolgens voeren we een volledig lichamelijk onderzoek uit waarbij we het dier nauwkeurig evalueren om eventuele zichtbare of voelbare afwijkingen te ontdekken.
  • Op basis van de bevindingen en in overleg met de eigenaar bepalen we welke verdere onderzoekennodig zijn. Dit kan variëren van bloedonderzoeken tot geavanceerdere beeldvormingstechnieken.
  • Het klinisch onderzoek en/of verdere onderzoeken leidt ons in veel gevallen tot een (waarschijnlijkheids)diagnose
  • Vervolgens stellen we samen met de eigenaar een behandelplan op, waarbij we de beste en meest haalbare behandelingsopties voor het dier en de eigenaar kiezen.

Onderzoeken

De diagnostische aanpak varieert per patiënt en hangt af van de symptomen en de eerste onderzoeksresultaten. Veelvoorkomende onderzoeken zijn:

  • Bloedonderzoek: Dit is een van de belangrijkste tests om enerzijds de werking van vitale organen te beoordelen, zoals de lever en nieren of hormonale disbalansen. Anderzijds, helpt het ons om afwijkingen in de hematologie te ontdekken, zoals ontstekingen, infecties.
  • Urine- en ontlastingsonderzoek: Urineonderzoek is essentieel bij de diagnose van blaasproblemen en nierziekten. Daarnaast is een ontlastingsonderzoek belangrijk om parasitaire infecties of darmproblemen te identificeren.
  • Medische beeldvorming:
    • Radiografie (Röntgenfoto’s): Hiermee kunnen we zowel de botten, alsook de inwendige organen en weefsels van het dier beoordelen. Röntgenfoto’s worden vaak gebruikt om afwijkingen zoals fracturen, maar zeker ook afwijkende organen, tumoren of hartproblemen op te sporen.
    • Echografie: Dit type medische beeldvorming stelt ons in staat om organen, zoals de lever, nieren, milt, maag-darmstelsel,.. in beeld te brengen.
    • CT-scan (Computertomografie): Deze techniek biedt gedetailleerde, driedimensionale beelden van het lichaam, wat vooral nuttig is bij complexere of moeilijk zichtbare aandoeningen.
    • Endoscopie: Dit is een minimaal invasieve techniek waarbij we met een flexibele camera de binnenkant van organen zoals de slokdarm, maag, darmen en luchtwegen kunnen onderzoeken. Endoscopie helpt bij het opsporen van ontstekingen, gezwellen, vreemde voorwerpen of bloedingen, zonder dat een operatie nodig is. Deze techniek wordt vaak gebruikt om de oorzaak van maag- of darmklachten te achterhalen
  • Cytologie en histologie: In sommige gevallen nemen we weefselmonsters (biopten) van tumoren, gezwellen of afwijkende weefsels. Deze monsters worden vervolgens onder een microscoop onderzocht (cytologie en histologie) om een definitieve diagnose te stellen.

Behandeling op Maat

De behandeling varieert van eenvoudige aanpassingen in voeding of medicatie tot langdurige therapieën en gespecialiseerde zorg.
We streven er altijd naar om een behandelplan op maat te maken, afgestemd op de specifieke noden van het dier en de mogelijkheden van de eigenaar.

📞 Heeft u vragen over de gezondheid van uw huisdier? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!